Wat zijn de belangrijkste religies in Marokko?

De Marokkaanse staatsgodsdienst is de soennitische islam. Zo’n 98 procent van de bevolking is moslim. De koning van Marokko zou tot de familie van de profeet Mohammed behoren. Hij ziet zichzelf dan ook als religieus leider.

Hoewel de islamitische doctrine geen heiligen kent, treft men in Marokko een diep in het volksgeloof gewortelde verering van vroegere moslims aan.

Het christendom, met name het rooms-katholicisme, is in Marokko bijna uitsluitend voorbehouden aan buitenlanders, vaak Spanjaarden en Fransen. Er leven nauwelijks nog Joden in Marokko.

Wat zijn belangrijke tradities in Marokko?

Marokkanen vinden zelf dat zij meer bij Europa dan bij Afrika horen. Toch valt de Marokkaanse cultuur ook sterk samen met die van de Berbers in het zuiden en oosten en de Arabische invloeden uit het Midden-Oosten.

Marokko is door deze combinatie van culturen een zowel een westers materialistische als een conservatief islamitische samenleving, waarin de verschillen tussen stad en platteland groot zijn.

Op het platteland zijn tradities als vrijgevigheid en respect voor ouderen nog veel sterker geworteld dan in de steden. Op het platteland kun je bijvoorbeeld zomaar worden uitgenodigd voor een diner bij iemand thuis. Hoe arm ook, het gezin zal voor je koken en je het naar de zin maken. Een dergelijk aanbod afslaan is erg onbeleefd.

Veel Marokkanen gaan nog gekleed in traditionele gewaden zoals jellabas (mannen) en sluiers (vrouwen). Ook hierbij is er weer een sterk verschil tussen stad en platteland. In de steden volgen jongeren vaak meer de Europese mode.

Je moet echter naar toeristische badplaatsen als Agadir om blote armen en benen te zien.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Vrouwen hebben in Marokko een vrij achtergestelde positie. Mannen bepalen het dagritme, werken en gaan uit. Vrouwen worden geacht zich bedekt te kleden en vooral in en om het huis te zijn. Alcohol dienen vrouwen ook niet te drinken, vinden veel Marokkaanse mannen.

Geef hier als westerse vrouw niet aan toe, maar bereid je, vooral op het platteland, wel voor op wat veroordelende blikken als je open en bloot met een biertje in je hand in de zon zit.

In de badplaatsen is dit anders. Daar zijn mensen progressiever en gewend vrouwen te zien drinken. Ga ook daar echter bijvoorbeeld liever niet pontificaal topless op het strand liggen.

Wat voor taal wordt er gesproken in Marokko?

De officiële taal van Marokko is het Arabisch. Het klassiek Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven. Men schrijft alleen in medeklinkers en lange klinkers. Het is de taal van het hoger onderwijs.

De gesproken taal wijkt in Marokko sterk af van het standaard Arabisch. Het Marokkaanse Arabisch, dat door bijna tweederde van de bevolking wordt gesproken wordt, is vaak een mengeling van Arabisch, Frans, Spaans en Berbertalen.

Ongeveer een derde van de Marokkaanse bevolking spreekt nog altijd het aan het Oudegyptische verwante Berbers. Frans heeft als tweede taal een belangrijke plaats behouden in het openbare leven. In het noorden van Marokko wordt ook veel Spaans gesproken.

Spreekt iedereen goed Engels in Marokko?

Niet iedereen in Marokko spreekt goed Engels. Toch kun je je er met die taal prima redden. Met Frans kom je echter verder. Zij het niet in het noorden. Daar spreken de mensen Spaans als tweede taal. De taalgrens is vrij strikt in Marokko en ligt tussen Tanger en Rabat.

 

Bron: afrika.nl

 

Lees ook:

De Marokkaanse keuken is wereldwijd gewaardeerd om haar diversiteit, smaak en geur. Marokkaanse gerechten hebben een lange traditie en halen hun oorsprong in de Arabische, Berberse en Moorse gastronomie. De meest bekende gerechten zijn koeskoes (couscous), tajine, bastilla, Harira en Marokkaanse gebak zoals gazellehoorntjes en chebakia.

Marokko kent een rijke keuken vol smaak door de vele kruiden en ingrediënten die in de gerechten worden gebruikt. De Marokkaanse keuken kan best bijzonder genoemd worden, want de keuken zit tussen de Afrikaanse en de Mediterrane keuken in. Daarnaast heeft Marokkaans eten ook veel invloeden van de Arabieren, de Berbers en de Moren. Door al deze verschillende invloeden is de Marokkaanse keuken lekker, spannend, veelzijdig en verrassend te noemen. Hier lees je meer over typische Marokkaanse kruiden en ingrediënten, maar ook over de bekendste gerechten.

Kruiden en ingrediënten

In Marokkaanse gerechten worden veel verschillende kruiden gebruikt. Enkele kruiden die veel worden gebruikt in Marokkaanse recepten zijn: gember, kaneel, komijn, kurkuma, peper en saffraan. De reden waarom er veel gebruik gemaakt wordt van kruiden in de Marokkaanse keuken is om enerzijds het op smaak brengen van gerechten en anderzijds om het mooier en aantrekkelijker te maken. Dit zie je bijvoorbeeld goed wanneer saffraan wordt toegevoegd aan rijst. Hierbij krijgt de rijst niet alleen een bijzondere smaak, maar het krijgt ook een diepe gele kleur. Veel kruiden en ingrediënten die gebruikt worden, worden al jaren lang geïmporteerd. Veel kruiden en ingrediënten zijn echter ook in Marokko zelf te vinden, zoals saffraan, olijven, limoenen, munt en sinaasappelen. Naast kruiden bestaat traditioneel Marokkaans eten ook veel uit vlees, kip en vis. Kip wordt in Marokko het meeste gegeten, gevolgd door rundvlees. De bevolking van Marokko geeft echter de voorkeur aan lamsvlees, maar dit is redelijk duur.

Couscous

Een van de meest bekende producten uit de Marokkaanse keuken is couscous. Couscous is zowel een ingrediënt als een gerecht. Het is het nationale gerecht van Marokko en het is wereldwijd erg populair. Couscous zijn korreltjes van grof gemalen durumtarwe. De couscouskorrels kunnen gekookt worden, maar traditioneel wordt de couscous gestoomd. Vervolgens wordt de couscous op smaak gebracht met kruiden. Noten en rozijnen worden ook vaak aan de couscous toegevoegd. Bij couscous wordt vaak groente geserveerd. Deze kunnen in een traditionele couscouspan mee gestoomd worden. Daarnaast wordt ook vaak stoofvlees in een kruidige saus gecombineerd met couscous als gerecht

Gerechten

Enkele belangrijke gerechten uit de Marokkaanse keuken zijn 'tajine', 'pastila' en 'harira'. Harira is een traditionele Marokkaanse rijkgevulde soep van kikkererwten, linzen, tomaten en selderij. Kikkererwten en linzen worden veel gebruikt in de Marokkaans keuken. Pastila is een hartige taart gemaakt van filodeeg. Een pastila is vaak gevuld met met duif of kip met amandelen, maar is ook wel met vis en zeevruchten. Het wordt vaak gegeten tijdens feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften en geboortefeesten. Tajine is een gerecht dat op diverse wijzen en met diverse soorten vlees bereid en geserveerd kan worden. Tajinegerechten zijn te vergelijken met stoofschotels, bestaande uit groente en vlees. Tajine heeft zijn naam te danken aan de pot waarin het bereid wordt, namelijk de tajine. De tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot gemaakt van aardewerken. In Marokko zijn deze gerechten enorm populair en worden veel gegeten. Enkele voorbeelden van deze gerechten zijn: tajine van lamsvlees en peren, tajine van kip en krieltjes en tajine van rundvlees, venkel en doperwten.

Behalve tajine, pastila en harira beschikt de Marokkaanse keuken natuurlijk over nog veel meer traditionele gerechten. Het zijn te veel gerechten om allemaal op te noemen. Hieronder zijn een aantal van deze traditionele Marokkaanse gerechten kort beschreven.

Marokkaanse kikkererwtenschotel met lamsvlees

Dit is een stoofschotel bestaande uit kruiden en specerijen, zoals kaneel, komijn, munt en paprikapoeder. Verder worden er ook nog tomaten aan toegevoegd.

Marokkaans rijstgerecht

Dit is een nagerecht met daarin dessert-rijst, amandelen, dadels, gember en rozijnen. Oorspronkelijk werd er gierst gebruikt in plaats van dessert-rijst.

Marokkaanse soepen

Harira is een rijke Marokkaanse soep met tomaten, kikkererwten, linzen en selderij. Naargelang de regio bestaan er varianten van de harira, die vooral tijdens het vasten veel wordt voorbereid.

B'stilla

Dit is een gerecht dat bestaat uit een pastei van bladerdeeg gevuld met een mengsel van amandelen, duivenvlees en eieren. In plaats van duivenvlees wordt er ook vaak gewoon kip gebruikt.

Zelf proeven

Eigenlijk zou je het Marokkaanse eten gewoon eens een keer moeten proeven. In de grote steden bevinden zich een aantal restaurants die traditioneel Marokkaans eten aanbieden, maar je zou natuurlijk ook een reisje kunnen boeken naar Marokko zelf. Dan kun je geheel in de Marokkaanse sfeer genieten van de heerlijke keuken van dit land. Dat is toch veel leuker en sfeervoller dan hier in een restaurant een Marokkaans gerecht eten?!

Lijst van Marokkaanse Gerechten:

Voorgerechten: Bissar, Briouat, Briouat met rijst, Charmoulla, Soep met couscous, Harira (Kip), Harira met vlees, Rghaifs met Lamsvlees, Zalouk.

Hoofdgerechten: Couscous met rozijnen en ui, Lamsvlees met komijn, Lams-tajine, Tajine met venkel, Tajine met wortel, Tajine met aubergine, Tajine met rundvlees en doperwten, Tajine met Aardpeer, Tajine met oker en aardappelen, Kip met olijven en kruiden, Kipragout, Kiptajine met amandelen en ui, Couscous stampot, Marokkaanse rijst, Kip met amandelen en kaas, Tajine Souiri, Gamba's, Gebakken Paling, Marokkaanse sardines, Krab, Kreeft, Langoustines, Zeebrasem met tomatenvulling, Octopus, Garnalenspiesen, Rog.

Vegetarische gerechten: Briks, Groenten couscous, Tortilla, Marokkaanse Loubia, Spinazie Salade, Tomaten Salade, Pikante groenten, Wortel Salade, Groene peper salade, Eenvoudige couscous.

Overige gerechten: Pagrir, Harsa, Noten koekjes.

Eetgewoonten

Eten is een sociale aangelegenheid in Marokko. Men eet graag in grote gezelschappen en deelt dan met elkaar het eten dat op grote schalen geserveerd wordt. Het lekkers wordt met de rechterhand (nooit met links!) van de schaal gepakt. Alvorens men gaat eten, vindt echter het ritueel van het handenwassen plaats, waarbij een schaal rondgaat, waarin de handen gewassen worden. Uiteraard gaat niet elke maaltijd op deze manier, maar bij bijzondere gelegenheden is dit het tafereel dat u aan zult treffen. Op vrijdag eten Marokkanen met hun familie en op het menu staat dan steevast couscous, die met de handen gegeten wordt. Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten ’s avonds tussen 19.30 en 22.30.

 

http://typischmarokkaans.nl/

 

Bron: reisgraag.nl, wiki