Marokkaanse Beautygeheimen

Marokko is niet alleen een prachtig land, de Marokkaanse schoonheid is ook te vinden bij de vrouwen. Een egale huid, verzorgde zwarte haren (soms verscholen onder een hoofddoek, maar met een beetje geluk kun je hier een glimp van opvangen) en een gezonde uitstraling. Tijdens mijn verblijf in Marrakech ging ik op zoek naar de beautygeheimen van Marokko.

Arganolie

Inmiddels een wereldwijde trend en overal verkrijgbaar, maar Arganolie is oorspronkelijk een echt Marokkaans beautyproduct. Deze Marokkaanse olie wordt gewonnen uit de pitten van de Arganboom. Pure Arganolie zit vol met essentiële vetzuren en vitamine E. Daarom versterkt, voedt en hydrateert het. En het mooie is: je kunt het overal voor gebruiken. Smeer het op je huid, in je haarpunten of op je nagels en nagelriemen. Mocht je een vakantie naar Marokko in de planning hebben, sla daar dan je Arganolie in. Het is een stuk goedkoper dan bij ons en van goede kwaliteit.

Munt

Struinend over de markten in Marrakech kun je niet aan de geur ontkomen: verse munt. Muntthee is de populairste drank in Marokko, maar het is meer dan alleen lekker. Verse munt is gezond, want het zit vol antioxidanten, mineralen en vitaminen. Het zuivert je lichaam, bevordert de spijsvertering en is goed bij verkoudheid en griep. Bovendien helpt de werking van munt tegen misselijkheid. Gelukkig is dit drankje al jaren geleden in Nederland geïntroduceerd en kunnen wij er ook volop van genieten. Natuurlijk drink je voor een echt gezond lijf de thee niet zo mierzoet als de Marokkanen, maar laat je de suiker achterwege.

Marokkaanse klei

De grond in Marokko zit vol natuurlijke mineralen en deze hebben een zeer positieve werking op de huid. De Marokkaanse vrouwen gebruiken de klei als masker. De bekendste is rhassoul klei, ook wel bekend als ghassoul klei. Deze rhassoul klei wordt gewonnen uit het Atlasgebergte en is al een eeuwenoud beautygeheim. Deze vulkanische brokjes worden met toevoeging van water een soort papje en zo kun je het gebruiken als natuurlijk masker voor je gezicht, lichaam of haar. Het verwijdert dode huidcellen en reinigt de poriën diep. Rhassoul is vrij van kunstmatige toevoegingen en daarom ook geschikt voor de gevoelige huid. Bovendien kun je het onbeperkt bewaren.

Zwarte zeep
Marokkaanse zwarte zeep wordt heel veel gebruikt in de hammam. Sabon Beldi, zoals het in Marokko wordt genoemd, is een exfoliërende zeep. Dit betekent dat het dode huidcellen verwijdert en je huid diep reinigt. Toch is het mild en geschikt voor alle huidtypen. Ook tijdens mijn hammambezoek werd ik ingesmeerd met deze zwarte zeep. Het ziet er een beetje vreemd uit, zo’n donkerbruin laagje op je lijf (zwarte zeep is ondanks de naam nooit echt zwart), maar het ruikt lekker. De Marokkaanse zwarte zeep wordt gemaakt van zwarte, zongerijpte olijven en soms zit er arganolie in verwerkt. Smeer jezelf in met de zeep, laat het enkele minuten intrekken en spoel het daarna af. En tada, een babyzacht huidje.
Indringende ogen
 
Marokkaanse dames hebben vaak prachtige opvallende ogen. Om hun oogopslag nóg indringender te maken gebruiken sommige vrouwen khôl: de voorloper van ons westerse khôlpotlood. Met een geslepen houten stokje brengen ze de zwarte poeder aan op de binnenkant van de ogen. Op elke souk (Arabische markt) vind je khôl en zo'n speciaal aanbrengstokje. Even oefenen, maar dan heb je meteen een mooie mysterieuze uitstraling!
Producten van de natuur
Zoals jullie hierboven kunnen lezen, wordt er in Marokko veel gebruik gemaakt van traditionele, niet chemische schoonheidsproducten zonder kleurstoffen, bewaarmiddelen en dierlijke ingrediënten. Zou dit het geheim zijn achter de schoonheid van de Marokkaanse vrouwen?

Wil je nog meer te weten komen over de schoonheidsgeheimen van Marokko? Breng dan zelf eens een bezoekje aan dit prachtige land. Kijk voor meer informatie over Agadir en andere bestemmingen op de website van het Nationaal Marokkaans Verkeersbureau!

--