Afdrukken

Praktische informatie over Marokko

Op deze pagina geven wij een praktische uitleg als je in Marokko verblijft.

Geld, onderhandelen en fooi

In Marokko wordt betaald met de Marokkaanse Dirham. Bekijk daarom voor vertrek even de meest actuele wisselkoers. Er zijn pinautomaten (ATM’s) aanwezig in de steden. Deze accepteren o.a. Visa, MasterCard, Cirrus en Maestro. Sommige toeristen hebben slechte ervaringen met pinnen in Marokko. Een alternatief is om contant geld mee te nemen en in Marokko te wisselen in de vele wisselkantoren.

Fooi geven bij dienstverlening en onderhandelen bij het kopen zijn gangbaar in Marokko. Een aantal dirhams wordt gewaardeerd als fooi. Zorg daarom altijd voor voldoende muntgeld (bijvoorbeeld in de vorm van 1 of 2 dirhams)! Bij restaurants en cafe’s is een fooi van 5 tot 10% geschikt.

Belangrijke telefoonnummers

  • Ambulance: 15
  • Brandweer: 15
  • Politie (in het platteland): 177
  • Politie (stad): 19
  • Veiligheid en Gezondheid

Bekijk onze pagina over reisadvies voor de meest actuele omstandigheden in Marokko. Over dit onderwerp kunnen we verder aan vrouwelijke reizigers mededelen dat enige (ongewenste) aandacht door mannen mogelijk is. In de meeste gevallen is het echter onschuldig. Denk aan begroetingen, lustige blikken en eventuele andere ongewenste zaken. We raden de dames aan om hier geen aandacht aan te geven en zeker niet te overreageren. In plaats daarvan kun je het beste oogcontact met mannen ontwijken, niet alleen in de nacht lopen en ingetogen te kleden (bijvoorbeeld door armen en benen te bedekken). Wat hier beschreven wordt geldt uiteraard niet voor heel Marokko, echter: het is altijd goed om hier rekening mee te houden.

Visum en paspoort

Er geldt voor personen met een Nederlands paspoort geen visumplicht bij een kort verblijf.

Internet en telefoon

De bereikbaarheid via mobiele telefonie in Marokko is goed te noemen. Je kunt je eigen mobiele telefoon gebruiken met je Nederlandse eigen provider. Dat is echter erg prijzig. We raden aan om een goedkope prepaidkaart te kopen van één van de telefoonproviders (Maroc Telecom, Meditel).

Voor internet zijn er in elke stad vele internetcafé’s. Heb je een laptop bij je? Het is dan mogelijk om een prepaid dongel te kopen voor draadloos internet. Providers hiervoor zijn bijvoorbeeld: (Maroc Telecom).

Klimaat en tijdzone

Het klimaat in Marokko is divers te noemen over diverse gebieden en jaargetijden. De lente en herfst zijn populaire tijden om te gaan. Lees verder over het Marokkaanse klimaat.  Marokko valt verder in de ‘Greenwich Mean Time’ tijdzone. Lees verder over de actuele tijd in Marokko.

Vervoer

In Marokko bestaan treinverbindingen tussen de grotere steden. Daarnaast zijn er veel bussen door heel Marokko die redelijk goedkoop te noemen zijn. Verder kun je binnen de stad reizen met de zogenaamde petit-taxi’s en tussen steden en dorpen met gewone taxi’s. Lees meer over vervoer in Marokko of over vliegtickets.

Gidsen

In Marokko vind je op straat onofficiële gidsen. Deze staan dan vooral bij populaire attracties en werken meestal op commissiebasis voor bepaalde winkels of hotels. In Marokko worden deze onofficieel gidsen gelukkig opgepakt bij diverse politieacties. Dit neemt echter niet weg dat ze er nog zijn. We raden aan om te gaan voor een officiële geregistreerde gids.

Vaccinaties en inentingen

Inentingen en vaccinaties zijn geen verplichting voor het reizen naar Marokko. We raden het echter wel aan. Lees verder op onze pagina Vaccinaties en inentingen Marokko.

De Islam en de Ramadan

De grootste godsdienst in Marokko is de Islam. Het valt aan te bevelen om de hoofdlijnen te lezen over deze godsdienst alvorens je op vakantie gaat. De moslims vasten tijdens de maand Ramadan. Lees meer over de Ramadan en waar je rekening mee kunt houden tijdens je reis tijdens de Ramadan in Marokko.

Eten en drinken in Marokko

Marokko heeft een overheerlijke keuken. Lees hier verder over op de pagina ‘Marokkaanse keuken‘ of bekijk de categorie ‘Marokkaanse recepten‘.

Officieel en actueel reisadvies van de overheid

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tref je een actueel reisadvies dat gericht is op veiligheid, gezondheid en terrorisme: MinBuza

bron: veelzijdigmarokko.nl

Lees ook: